Pseudomamman

Obekväm since 1985
Jo men jag kämpar på med att vara den mest obekväma individen på orten jag bor. Rasisterna tillåts inte rasism i den lokala Facebookgruppen, jag meddelar genusblinda morsor att deras söner inte alls beter sig som rövar pga har snopp utan pga uppfostran så att jag ska bli utesluten ur kyrkans verksamhet, jag blir anklagad för barnmisshandel och ber anklagaren ringa polisen och socialtjänsten i sådana fall och nu har jag pratat om inkludering med fantastiska mammor så att det blev synd om dem när de inte är inkluderande..... Ack ack.

Imorse noterade jag ett mail. Ett sådant där massmail om insamling till pedagogerna på förskolan inför sommaren. De är fyra stycken och 100kr önskades, såklart endast av frivilliga. Jag frågar lite snabbt vad som sker med de barn där föräldrarna varken bryr sig eller har råd and all hell brakes loose - eller mer offerkoftepaketet deluxe anländer i mailboxen.

(null)

Det är ju såhär att de fyra pedagoger mitt äldsta barn har är fyra av 13 personer runt mitt barn som en massa föräldrar önskar samla pengar till. Fantastiskt. Vi säger att vi samlar 20kr per skalle bara för enkelhetens skull. Det är 260kr. Ja, och så har jag ju tre barn - det är 780kr och så är det ju två terminer per år = 1560kr. Rimligt va? Alltså jag har råd att lägga 1500kr per pedagog två gånger per år. Inga större problem annat än hutlös summa. Men Kalles föräldrar? Lisas föräldrar? Och alla Kalle och Lisas fyra syskon? Fotbollen? Gymnastiken? Dansen? Kan det vara 2-3 vuxna per aktivitet som också ska samlas till, till alla fem barnen? Och om Kalle och Lisas mamma och pappa fullkomligt skiter i Kalle och Lisa? Ska de vara utanför då? Varje år? Två gånger per år, som minst?

(null)

Ja. Uppenbarligen. Kalle och Lisas namn får inte stå med på korten för presenterna som har inhandlats. Nej. Dessa mammor ska på riktigt namnge varje litet barn med föräldrar som betalat. Detta är så viktigt, wait for it....

(null)

...att de hellre lägger ner HELA insamlingen än tänker sig för en sekund att de kan skriva "Från barnen på XX" på kortet för att inkludera alla. Men såklart var ju inte syftet alls att exkludera någon. Vilken tur att de bestämt att alla får sköta sitt eget presentande till människor som har lön och en arbetsbeskrivning och därmed skött sitt jobb under hela året. Missförstå mig rätt; Pedsgoger är värda sin vikt gånger oändligt i guld, alla dagar i veckan. Men faktum är att insamlingar likt dessa är en ekonomisk press på många familjer och faktum är att barnen drabbas när de står utanför (igen) och faktum är att pedagogerna som utför mirakel varje dag har chefer och verksamheter som i sådana fall ska stå för deras jul- och sommarklappar... Inte vi - om än det är vackert. Faktum är också att man är jävligt rövhattig när man hellre lägger ner en insamling än tänker tanken att "ptja - varför inte skita i vilka föräldrar som betalat vad och bara ge gåvan från barnen" när EN enda person lyfter frågan. Å andra sidan får en väl se det som att jag har skaplig makt i mina tummar (skrev från min iPhone).

Jag är ålagd enligt min moraliska kompass och enligt de kunskaper jag har om barns utsatthet att vara obekväm och lyfta detta. Jag har dessutom lyft det i ett mail till biträdande rektor. Om man adresserar alla barn i inbjudan på kalas som policy bör man väl för fan också adressera alla barn i en present till pedagogerna OAVSETT föräldrarnas eventuella ekonomiska eller psykiska och fysiska förmåga att ta hand om sina barns intressen. Jag hoppas att förskolan ser det jag ser här... Märkligare saker har jag varit med om men att inte kunna förstå hur idiotiskt det är att hellre skriva x antal barns namn på en lapp än inkludera ALLA sexåringar är fan obeskrivligt. 

Vuxna människor... Go fuck yourselves.

Med vänlig hälsning, praktexempel från vit rik kommun med invånare helt utan insikt om sina privilegier.