Pseudomamman

Nej. Att sluta är onaturligt
Lyssnade häromdagen på ett samtal där en kvinna pratade om sin amning och att hon slutat efter ett halvår för att det "är ju helt onaturligt att amma längre". Orden fick mig att tänka på saken, jag som alltid (utom barn ett men pga naturliga orsaker på riktigt) ammat längre än sex månader.

Ett: Som rubriken lyder. Hade det varit onaturligt hade barnet inte velat amma. Så enkelt är det. En halvårsbebis har inga vanor, inga tillvanda beteenden. En halvårsbebis går på ren instinkt för överlevnad. Trean gör det också. Hon är 16,5 månader. Med andra ord: Att sluta amma vid sex månader är det som är onaturligt. Att vi sedan har en norm i samhället är en helt annan femma.

Av det jag minns från den tiden då amning intresserade mig så finns teorier om att amning, innan vi la oss i med normer, pågick minst de första tre åren (tittar man på kulturer ej påverkade av västvärlden ammas barn upp till tre-fyra års ålder). Det för att amning ger ett skydd mot graviditet (vissa kriterier behöver uppnås) och tre år är, utvecklingsmässigt, den optimala åldern mellan syskon. När ett barn tappar sina mjölktänder förändras käken och amning är fysiskt omöjligt. Älskar amningshatare som kastar ur sig "HA! Ska du amma till han flyttar hemifrån eller?". Det bevisar hur jävulskt okunniga människor är. Och om ni tänker på det rent logiskt. VARFÖR skulle människor förr (när överlevnad var prio ett) ha stoppat mat i munnen på ett spädbarn som 1: inte kan sitta stadigt själv (4 månader som i Sverige) och 2: inte ens har tänder (nej, alla barn under ett år har inte tänder - trean har sex stycken sammanlagt)? Helt ologiskt. Sannolikt väntade man, bra länge. Jag halvlider alltid med barnet som på Instagramfilmen vobblar runt pga kan inte ens sitta än samtidigt som mat stoppas in i käften på dom när dom inte ens visar intresse eller är beredda... Men jag gjorde likadant med stackars ettan, det är ju så. Och han lever ju än idag så förmodligen ingen skada skedd om än det känns lite knepigt.

(null)
Tvåan ammar.

WHO rekommenderar amning i två år. I Sverige vill vi inbilla oss att det beror på smutsigt vatten i u-länder men det stämmer inte riktigt. WHO’s rekommendation gäller även oss i Sverige. Här är det dock, som sagt, onaturligt att amma ett barn äldre än sex månader. Ja just. Men det är naturligt att istället stoppa i dom en napp (plast) och ge välling (industriproducerad) ur en flaska (plast) i nästan tre-fyra år. Ja alltså, vad man nu tänker sig att barn förr (vid överlevnadsfokus) då ammade............. Rätt intressant. Intressant är också att det enbart existerar kolik i västvärlden. Vi som lärs att det naturliga är att placera spädbarn i egna rum i egna sängar samt att det bästa för barnet är att sova 19-07 utan uppvak och sen är vi ledsna för att amningen inte fungerade, och trötta för att barnet skriker i sin säng istället för att sova....................... Men Gud nåde den det fungerar för om det ammas mer än ett halvår! Över året är man rent äcklig och "ammar för sin egen skull". Löve it. Som att amning är njutningsfullt. Inte min i alla fall. Men trean vill amma. Det tar nästan 12 veckor att etablera en säker amning, de första tre månaderna sker mjölkproduktionen förutom av barnets sugande (beställningen) också av hormoner. Efter det är det enbart sugandet som styr. Så när man ÄNTLIGEN fått igång amningen, ja då ska man riskera den med smakupplevelser och den idiotiska frasen "barnet behöver inte äta på natten" när fyra månader närmar sig. Låter det verkligen naturligt i era öron? Man kan inte förvänta sig fungerande amning ens ett halvår om man inte ammar även nattetid. BVC och normer har förstört mycket för många mor- och barnpar som vill amma. 

Jag vet inte hur länge vi ska amma. Tvåan slutade själv vid 14 månader, eller jag hamnade på sjukhus och sen fick jag neka honom pga fått Stesolid inlagd. Då slutade han. Trean ammar när jag är hemma i väldigt olika mängd. Ibland hela dagarna, ibland inget alls förutom till kvällen och på morgonen (natt också såklart) och ibland, när jag jobbar, kanske bara två gånger på två dygn. Hon blir 17 månader den 28/3 och detta är det längsta jag någonsin ammat. Då det är fult att amma ett "så stort" barn lär vi snart bara amma hemma. Hon är lite liten än att förstå det men så fort hon gör kommer jag börja prata med henne om det, alltså att vi ammar hemma. Sen blir det väl enbart kväll och natt. Antar jag. Jag hoppas ju att hon själv slutar, typ nu. Men jag får stå mitt kast. Jag valde att hon skulle amma, då får hon också amma. Vi sysslar inte med skrikmetoder för att anpassa våra barn efter oss. Det räckte med skrikandet de första kvällarna jag jobbade... Ett nödvändigt ont eftersom jag tjänar mer än min sambo.

(null)
Trean idag.

Jag brukar ändå tänka där när jag drar fram brösten åt ett barn som önskar "avva åffa" (amma soffan) att jag gör det för alla. Jag försöker slå bort de där tankarna om att vi borde hålla oss hemma och gömma vår amning. Jag vill normalisera det fullkomligt naturliga i att amma ett ammat barn äldre än sex månader som vill amma. Sådeså.

/My

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress