Pseudomamman

Leken
Om vi ser på människobarns lek så som vi ser på andra däggdjurs lek blir en del saker som våra barn leker hemskt bisarra.

Alla däggdjurs barn leker och i leken övas det på att bli vuxna. Köttätande djur leker jakt och försvar mot andra köttätande djur (övar för att överleva) och växtätare/insektsätare övar på de skills som behöver för att gömma sig för köttätare samt finna mat. Människobarn? Ptja... Mina leker mamma, pappa och barn. De leker att de är våra grannar, att de handlar i affären, att de är poliser, brandmän och frisörer. De leker att de är farmor, farfar, sina mostrar, butiksbiträden och sjuksköterskor. De leker att de köar, är hos doktorn, på banken, tar hand om sjuka och små barn. De leker förskola, Labyrint (SVT), att de är tidsresenärer (julkalendern) och upptäcktsresande (Djupet). De övar på att svära och att vara auktoritära (vuxna) och de är ibland djur. De leker dock aldrig någonsin nånsin krig, död och våldslekar. Varför? Jo för att det fan inte behövs.

De lekar mina barn leker passar väl in på att vara människor och mänskliga. Om nu leken är till för att öva inför vuxenlivet och självständighet är det exakt vad mina barn gör. När dina barn leker krig, död och slagsmål undrar jag vad du ser för poäng med den leken? Vad har ditt barn för behov av att leka så? Leken kan också tänkas behövas för att bearbeta saker som hänt eller TV-program de sett men, om nu ditt barn inte lever i ett våldsamt familjeförhållande, varför orsaka att barnet behöver deala med våld? VAD SKA DITT BARN ANVÄNDA VÅLDET TILL SOM VUXEN!? Ja. Jag vill skrikfråga detta till föräldrar med barn som tillåts såna lekar. Det finns NOLL och ingen poäng med dem. Vi lever inte i ett samhälle där vi behöver vara våldsamma och kunna mörda för överlevnad... Poängen med den övningen finns inte. Inte heller är den biologiskt medfödd så försök inte ens. Om ditt barn inte skulle presenteras för våld skulle ditt barn aldrig leka våld.

Mina barn introducerades för våldsamma lekar på förskolan, bland andra idiotiska saker de introducerats där av andra barn. Jag har redan informerat dem om det högst omoraliska och onödiga i att leka sådana lekar när barn och vuxna på riktigt varje dag dör av att andra begår våld mot dem. Vi leker inte lekar som på riktigt orsakar skada, sorg och död. Vi leker inte att vi skjuter ihjäl varandra när barn faktiskt blir ihjälskjutna, när barn tvingas se sina föräldrar bli mördade framför deras ögon. Få vuxna skulle tillåta sina barn att leka att de våldtar någon (jag har i alla fall aldrig sett en sådan lek) men att skjuta någon anser man tydligen vara en okej lek. Jag har till och med bevittnat barn leka att de hänger varandra... Nej inga sjuka barn alls. Fullkomligt normala femåringar med högutbildade välfungerande föräldrar. Och vad är skillnaden på att tillåtas leka att man dödar med vapen och att hänga någon?

Så. Om du nu varje dag tänker dig att det dina barn just nu leker handlar om att antingen bearbeta händelser i livet eller filmer de sett samt förbereda sig för vuxenlivet. Tänk på det... ÄR det verkligen en smart grej att då tillåta dem att leka krig, död och våld eller för den delen tvinga dem att behöva hantera krig, död och våld? På riktigt...

Det är det enda jag menar. Tänk på det.

/My
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress