Pseudomamman

Det här med planering
Sitter och planerar hösten. Ja, det är det jag använder sommaren till. Jag vill ha framförhållning. Jag vill veta hur det ska se ut. Ettan och tvåan splittras för första gången i deras korta liv och det blir en stor förändring för oss alla...
 
Ettan ska till hösten gå i en grupp med barn födda 2013, alltså femåringar (fast han fyller sex år i januari). De barn han senare ska gå skola med. Tvåan blir kvar i 3-4-årsgruppen på förskolan (trots att han fyller fem år i februari) och börjar inte i femårsgruppen förrän ettan börjar skolan (förskoleklass som nu är obligatorisk). Det kommer att bli bra (ska ba vara 21 barn i den gruppen i år). Tvåan är lite orolig och vill helst inte prata om det alls medan ettan är väldig pepp. Med sig kommer ettan ha några av de barn han vuxit upp med (också hemmabarn som börjar). Jag har dock en oro över att han kommer att åka på en nit då mitt barn har snopp och dessa barn han tycker om att leka med har snippor. Genustänk har, hittills, inte varit den förskolans största grund och min son har redan kommit hem ledsen över att vara en pojke pga att han inte får vara med flickorna... Han grät rent ut sagt över att behöva ha en snopp och blev förkrossad när han insåg att han inte kommer att få en snippa sen (inte utan operation) och efter det har han beslutat sig för att spara ut sitt hår och använder klänning allt oftare. Såna problem hade inte existerat på en medveten förskola. Delningen flicka och pojke hade inte ens skett på en sådan, och han skulle inte behöva arbeta så för att likna en flicka för att få lov att kanske vara med, för det är kanske - han har snopp oavsett vad han gör och hur han beter sig. Men jag tar den sorgen med honom då. Eller så hittar han en pojke som inte skriker, slåss och leker mördalekar att hänga med (för det är där skon klämer, ettan är ingen "typisk pojke").
 
Hursom, tillbaka till planeringen. Jag kommer att ha tvåan hemma torsdag till söndag så som alltid och båda barnen kommer enbart att gå 8:30-15:00 de dagar de går. Ettan däremot börjar det dra ihop sig till lite mer allvar för och jag tänker mig att han ska vara på förskolan i alla fall fyra dagar per vecka. Om ett år är det fem dagar per vecka som gäller och jag vill att han är redo för det, har förståelse för att detta med att välja och vraka inte längre gäller för honom. Dessutom vill jag att vi har mer tid tillsammans med tvåan, olyckskorpen som alltid får skäll. Han som aldrig klarar av en uppgift, alltid gör fel och alltid behöver känna sig värdelös. Jag tycker dock att fyra dagar per vecka är helt galet mycket tid att vara ifrån varandra, och fem dagar är fan uteslutet. Jag vet inte hur jag ska klara av att acceptera att någon annan ska ha majoriteten av mina barns vakna tid så småningom. Helt bisarrt egentligen. Men än är vi inte där och kanske denna tid också blir en bra invänjningsprocess även för föräldrarna (oss) att ändå acceptera att det ska vara så - andra vuxna ska se våra barn mer än vi gör så småningom. Det tillhör vår samhällsnorm helt enkelt.
 
Nåväl. Mest gick jag bet på att det helt enkelt inte går att lägga in några tider för barnen till hösten i systemet än. Märkligt nog. Förskolan stänger helt vecka 28-31 och ja sen, sen är det ju i princip dags att börja om ettan ska få börja tillsammans med de barn han är mest pepp på att vilja träffa där (vecka 33, mitt i vår semester). Jag hade dock gärna haft båda två hemma hela augusti också, kanske gör så ändå. Eller så får bara tvåan vara hemma. Eller så startar vi båda. Eller, eller eller. Nåväl. Trean blir hemma till minst januari 2020 (3 år och fyra månader då) så fram till dess ska inga heltider på någon förskola vara vår bas i alla fall, om ingen ekonomisk katastrof sker. Bara vänta på att få lägga planeringen då! Och hyra farfar för mer barnvaktstimmar såklart!
 
/My
Marie jensen

Min trea börjar förskoleklass nu till hösten och är så pepp.. men vill bara säga att inget av mina barn har gått på förskola överhuvudtaget och det har funkat toppen för oss iaf.. tror bara man har haft rutiner så funkar det

Svar: Ja alltså. Jag har ju lurats lite av idén om att de liksom måste vara på förskolan för att ha det bra i skolan sen ändå.... Men de är verkligen inte ofta där alltså. Det är bra mycket skönare och enklare att ha alla hemma än springa och hämta och lämna och roa trean ensam!
Pseudomamman

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress