Pseudomamman

Här försöker man bara leva liksom
Internet är ett spännande fenomen ändå. Människor vet liksom inte riktigt hur man får bete sig online och i och med det kliver dem över gränser som begränsar utrymmet för andra.

Jag blev sedan en tid tillbaka admininstratör för en större lokal grupp. Gruppen är snart uppe i 13.000 medlemmar och vi är stenhårda med reglerna kring rasism, personangrepp och hets mot folkgrupp. Med en så stor grupp och enligt lag är vi som administrerar gruppen liksom ansvariga för allt som delas och skrivs. Vi är skyldiga att stoppa vissa inlägg och kommentarer. Något som händer på Internet är att människor misstar en grupp på Facebook för 1) en mänsklig rättighet att vara med i och 2) en demokrati där man har rättigheter så som åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Inget av detta stämmer.

Våra grundlagar i Sverige reglerar förhållandet mellan dig och staten. Du kan inte fängslas för dina åsikter MEN ut ur en Facebookgrupp kan du definitivt åka. Vidare administrerar gruppens administratörer gruppen exakt och precis hur dem vill. Önskas inte din närvaro och du utesluts är det helt enkelt så, punkt slut. En administratör är inte ens skyldig dig en förklaring, du kan be om den men om du inte får den har du ingen rättighet att kräva den. Du har aldrig rätt att tvinga någon in i samtal med dig. 

I den grupp jag administrerar är vi flera stycken och de beslut vi tar tas gemensamt. Ibland driver jag, ibland driver någon annan och ibland är vi alla drivande. Häromdagarna hängdes vi ganska grovt ut i en annan grupp av medlemmar från vår grupp. Administratören i den gruppen tog bort de inlägg som var personangrepp (alla) och vi bestämde oss gemensamt för att vi inte önskade ha medlemmar i vår grupp som hänger ut oss på det sättet. Vi kallades PK för en gruppregel tillkommen på önskan av medlemmar själva, vi var vänstervridna och censurerade andra. Vi förvandlade gruppen till en politisk plattform och lät ingen annan komma till tals. Vi lät bara våra kompisars barn och kompisars kompisar skriva i gruppen osv osv osv. Såklart inte sant och såklart inte förväntat att vi skulle ta del av detta. Helt utan att kunna försvara oss mot spridda rykten skulle skit spridas. Dessa inlägg baserade på missförståndet att 1) en Facebookgrupp är en mänsklig rättighet att vara mes i och 2) en Facebookgrupp är en demokrati där man får tycka och skriva vad man vill öppet. Ja, och så en hel del okunskap om vad vi administratörer överhuvudtaget skrivit om samt en massa personligt tyckande om vad som är rätt eller fel för gruppen. Också nåt administratörer kan ändra på helt efter eget tycke.

Individer uteslöts. Så händer det som alltid händer. Vit kränkt snubbe dyker upp och ifrågasätter varför. Vi förklarar och vit kränkt snubbe har svårt att ta att han 1) inte bestämmer och 2) inte vet vad han pratar om. Nästa steg är hot. Såhär såg det ut denna gång:

(null)

Ett av de "trevligare hoten". Tidigare har vit kränkt snubbe meddelat att han ska ringa upp mig när han inte fick svar nog snabbt och en annan skrev mitt fulla namn, med mellannamn, för att poängtera att han visste vart jag bodde. Andra vita kränkta snubbar har önskar mig "lycka till i livet och med de tre barnen", också såklart i syfte att meddela att de kollat upp mig och då, precis som ovan kränkta snubbe, använt mina barn som verktyg. Ja visst, det är mina barns köraktivitet han menar. Vidare meddelade denne vite kränkte snubbe att han minsann inte kommer krypa för mig, han kommer säga "sin mening" när vi ses. Men nej nej nej! Det är ju såklart inget hot! Det är ju hans fulla rättighet att alltså medvetet söka upp mig på mina barns fritidsaktivitet för att skälla ut mig "efter noter" så som att jag vore ett barn och han min far. Detta alltså för nåt JAG inte ensam gjort OCH dessutom för att han uteslutits ur en grupp på Facebook. Facebook är väldigt väldigt viktigt för människor. Det här är alltså min verklighet sedan jag blev administratör. Går jag inte med på att hånas och hängas ut ska jag skällas ut inför mina barn. Jag ska hotas och mina barn ska hotas. Det här är vad män gör, inte en enda utesluten kvinna har hört av sig. Män krymper mitt utrymme att leva på, för en Facebookgrupp.

Jag har såklart kontaktat körledaren och blockerat även denne man. Jag hann dock se att han förväntar sig en inbjudan till gruppen igen pga "utesluten för felaktiga grunder". Att han inte förstår att vi inte ens behöver en grund är en femma men att hota en administratör av gruppen på detta sätt OCH sen förvänta sig en inbjudan tillbaka är makalöst. Men så är det. Såhär ser det ut. HAN gör minsann inget fel. HAN har bara blivit felbehandlad. Han har valt ut mig som någon sorgs slagpåse för detta och nej, det är inte okej. Vidare hotar han hela administratörsgruppen med att visa vår konversation så alla får se hur vi "jobbar". Jag hoppas han så gör. Så alla får se vad vi står ut med... 

Den här mannen kanske är van vid att kunna skälla ut andra vuxna högutbildade människor efter noter. Jag vet inte. Jag har dock inget intresse av att lyssna så han kan få skälla bäst han vill. Jag har liksom redan vuxit upp och han är varken min chef eller min far så någon sådan rätt har han inte. Jag tar inget ansvar alls över hans känslor och körledaren är meddelad i syfte att förstå att vad denne man än hittar på i kyrkans lokaler är inget jag har att göra med. Jag är inte administratör för någon grupp IRL och vårt samtal avslutades online med hans hot, eller förlåt - icke hot. Jag glömmer så lätt att det tydligen är en rättighet att skälla ut människor efter noter bäst man önskar nuförtiden.

Såhär är det liksom. Denne man är en av många. 23/1 befinner jag mig på kören och ska alltså bli utskälld av en vuxen man arg över att inte få vara med i en grupp där han hyser sånt agg emot administratörerna att han i en annan grupp hänger ut dessa med grova påhopp. Sverige 2018. Grattis utvecklingen. Tack Facebook och Internet.

/My
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress