Pseudomamman

Sömnen
Åratal av dålig sömn har gett mig sömnstörningar. Jag ska vara glad om jag inte vaknar sjuttioelva gånger per natt eller gör morgon mellan 4:30 och 5:30 varje "morgon" numer.

Alla mina tre barn har mellan ett och två år börjat att sova hela nätter. Vi har alltid samsovit, förutom en kort period där jag, likt så många andra, fick för mig att mitt barn behövde lära sig att sova i egen säng. Vi fick ju då kliva upp varje gång han vaknade så vi släppte det rätt fort och samsov istället = behövde inte kliva ur sängen varje gång!

(null)

Nu, sedan en stund tillbaka, har vi bara denna donnan kvar i vår säng. Ettan och tvåan har, pga värmen denna sommar, flyttat helt till sina egna sängar (de samsover med varandra) och det har plötsligt blivit ENORMT mycket mer plats i vår! Nästan så att en går vilse bland kuddar och lakan. I samma veva har de fått börja somna själva, vi pussas godnatt och de kryper ner.

Först var ettan väldigt tveksam till detta. Han är ju vår känslosamme individ. Tvåan har, pga klättrar runt som en spindel till han däckar, fått somna själv i eget rum ganska många gånger så han är mera van... Ettan brukar behöva prata en massa till natten, liksom göra sig av med tankarna och reflektionerna från dagen innan han kan somna (även han har dock, pga treans behov, fått somna själv några gånger). Efter några kvällar så ser han nu dock fram emot att sova i sin egen säng och somna själv. Igår hojtade han "Jag tänkte höra om jag får gå och sova nu! I min säng!". Han är 5,5 år gammal och ja - vi jobbar ju som föräldrar på att inte göra saker förrän barnen ber om det själva så grattis till oss. Vi misslyckades på förskolefronten men sova borta- och somna självafronten = full pott! Dessutom har de sjukt roligt ihop innan de somnar - nåt som absolut inte stör oss. Vi har all tid i världen med sovmorgon just nu och ett bra tag framöver (trean börjar väl förskola januari 2020 tidigast).

Jag har alltså, just nu, alla förutsättningar för god sömn. Jag äter det jag vill, jag tränar, jag har en ettåring som sover hela nätter och två äldre barn som gör likaså och dessutom i egna sängar. Jag har en sambo som bara snarkar ibland och en takfläkt samt möjlighet att ha ett fönster i sovrummet vidöppet... Det finns inget som stör, förutom en jävla tidningsutdelare och grannar som använder vår grusade uppfart precis under sovrumsfönstret som vändplan mitt i nätterna om vi glömmer att ställa barnens leksaker ivägen. Ändå sover jag inte. Klockan är nu strax efter 06:00 och jag har redan varit vaken sedan 04:00. Barnen kommer att sova till 10-snåret. Jag får väl se det som egentid då......... VARJE natt.

/My
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress