Pseudomamman

Det kan aldrig bara få kännas bra
Ettan och tvåan har ju börjat förskolan igen och om än ettan var rädd och orolig för detta med femårsgrupp så är han idag pepp och vill dit, men han vill inte gå längre än till 12:00 och det handlar om det här med vilan efter lunch.
 
Hösten 2017 var mina barn med om en väldigt otrevlig pedagog under just vilan. Händelsen/händelserna gjorde att båda barnen är väldigt oroade och restriktiva inför just "vila". I den grupp de gått tillsammans på innan, där tvåan fortfarande är kvar, är vilan minst 30 minuter - ibland längre. Dels behöver inte mina barn vila och dels måste barnen, enligt min uppfattning, ligga ner och ligga stilla under hela den tiden. Tänk dig att vara 3-4 år gammal och behöva ligga stilla i 30-50 minuter utan att ha behov av det... Det är svårt. Mina barn HATAR däför vilan, med all rätt. I femårsgruppen har de också vila men den ser lite annorlunda ut, dels är den inte lika lång och dels har jag uppfattat att det inte är nåt tvång på att ligga ner där. Detta försöker jag förklara för ettan och  han ska "prova vara med men inte nu" - så jag hämtar 12:00. Det suger men så får det vara.
 
Tvåan då. Min tvåa... Han som om ett halvår är fem år gammal (i februari), framåt, välutvecklad och i behov av lite utmaningar i livet. Han har hamnat i en grupp där det i princip enbart befinner sig 2,5-åringar... Barn som knappt har ett språk, som fortfarande har blöjor och som ja, inte kanske ger just min tvåa nåt att göra. Efter första dagen var han aningen nedstämd och sa "det är bara bebisar där" vilket också pedagogen jag pratade med bekräftade. Det är mycket smått just nu. Max en handfull barn födda 2014, och då är min sin född väldigt tidigt 2014 och dessutom aningen före många i samma ålder. Men han är pepp och han vill gå och han vill vara till mellis, vilket innebär 15:00. Och så länge det är så så får det väl vara så. Jag kommer såklart ta upp frågan kring hur det är tänkt med han, och de andra äldre barnen, i grupp med mest "bebisar". Alltså vi har en nästan tvååring hemma och hennes behov i jämförelse med tvåans behov är vitt skilda. Jag ser inte vad han ska få ut av förskolevistelsen om inte en plan för honom, och hans likar, finns. Det är ENORM skillnad på gruppen denna termin jämfört med tidigare och jag har full förståelse för att den förväntning min tvåa hade på att komma tillbaka till förskolan totalt grusades...
 
Vidare klagomål mina barn har och som jag är helt eniga med dem i är att samlingarna tar närmare 30 minuter. Varje barn får sitt namn uppläst (eller ska läsa själva) för att sedan komma fram och säga godmorgon för att klistra upp sin lapp på en tavla. När allt det är gjort ska man också läsa och klistra upp de som inte är närvarande, det är 17 namn utöver pedagogernas......... JAG har svårt att sitta stilla under den tiden. När barnen sen ska gå ut i vinter behöver de sitta fullt påklädda och vänta på varandra till alla har kläder..... 17 barn. Min tvåa fullt påklädd tiden det tar för pedagogerna att få på kläderna på minst sju till åtta stycken 2,5-åringar, ja det plågar mig att tänka på redan nu och mina barn har sedan start ifrågasatt varför de inte få klä på sig och gå ut på gården (som dessutom är inhägnad), där har mina barn behövt ta ett steg bakåt i självständighetsutvecklingen jämfört med hemma där de alltid går ut själva. Men vi får se. En ska ju inte måla fan på väggen och dessutom är det ingen katastrof. Ger inte förskolan nåt så tar jag hem honom. Just nu ser jag att han har mer utbyte av att vara med mig än med barn i treans storlek, typ. Det är dock skönt att jag har ytterlgiare en förälder till ett barn i mer behov än 2,5-åringar som knappt kan prata bakom ryggen. Vi är två som tidigt reagerade på att gruppen så som den ser ut just nu  inte är bra, om nu inte en plan vi inte ännu fått ta del av finns. Jag ska propsa på att min tvåa redan i vår, om inte tidigare, flyttas upp i femårsgruppen. Han har inte alls samma behov som barnen i den grupp han går i nu, så mycket är i alla fall säkert.
 
Ettan kommer att gå 8:30-15:00 måndag till onsdag, vara hemma torsdag för familjegrupp och sedan gå (om jag ens pallar lämna honom) 8:30-14:00 på fredagen. Tvåvan kommer att gå som ettan måndag till onsdag och sedan vara hemma med mig/pappa och trean torsdag till söndag. Eventuellt kommer han att alltid plockas hem 12:00 pga vilan, om ingen plan för honom och de andra barnen helt utan behov av att ligga ner i 30 minuter kan göras. Vi får se. Tacksamheten i att kunna göra som vi vill beroende på hur saker passar oss är enorm. Men det är kul att båda barnen är så glada och ser fram emot måndagen och förskolan igen!
 
/My
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress