Pseudomamman

Två små gaddar

Hon blev 11 månader igår och har, på två veckor, lyckats utveckla två små tänder i underkäken. Trean är mitt sista barn men det enda barn jag har haft som påverkats av tandsprickning.


Den här sömnbiten som alltid är aktuell som småbarnsmamma och som ALLTID är ojämnställd om en ammar är ännu levande hos oss. Han sover ostört nätterna igenom, jag har i två veckor kanske kanske kanske fått ihop fyra timmar per dygn. På det har jag skött hushåll, lämnat och hämtat barn på förskola (vilket är way more jobbigt än att ha dom hemma), haft möte på förskolan, tagit med barn på gymnastik, kör och andra aktiviteter. Jag har kört fyra gånger till och från barnvagnsbutiken, ordnat luncher och mellanmål, tagit hand om bebis och efter 12:00 också tagit hand om ettan och tvåan. Jag. Är. Trött. Han hävdar sig vara trött, han har gjort det förr. Jag lyssnar inte ens pga blir så oerhört provocerad.

Jag skulle vilja tipsa alla män och partners som inte ammar att bara hålla käften om saker så som trötthet. Bara var tyst. Det finns INGEN i hushållet som är så bestulen på sömn som den som ammar... Trean har väckt mig flera gånger i timmen under denna tandsprickning. Just nu har hon utöver det också sugit på mig non-stop i två timmar. Drar jag mig undan vaknar hon... Ja, och så biter hon mig då och då och det gör till och med ont när hon inte har tänder så ni kan gissa er till smärtan nu när hon har två.

Jag pratade med en bekant som var så uppgiven, arg och ledsen för att hens barn "bara" sov 3-4 timmar i sträck sedan födsel. Barnet är också född 2016. Jag inser att jag också var uppgiven, arg och ledsen över det när ettan var liten. Eventuellt även lite med tvåan. Jag vet dock idag, då jag läste på, att ett barn under ett år, eller runt ett år, som sover 3-4 timmar i sträck sover bra. Jättebra. Jag vet idag att barnet "ska" vakna flera gånger under natten, det är normalt. I princip alla barn hade inte så gjort om det inte fanns en funktion med saken. Och eftersom jag utöver detta har erfarenhet av barn som vaknar flera gånger per timme (tvåan i över 10 månader) så vet jag att 3-4 fan är mirakulöst länge. Och eftersom jag har erfarenhet av barn som numera och sedan några år tillbaka sovit hela nätter utan uppvak så vet jag att det går över. Jag har dock enormt svårt att förstå hur man kan vara så slut av att ha barn som sover 3-4 timmar I STRÄCK! DET ÄR JU EN EVIGHET!!! På den tiden skulle jag, med etta och tvåan som små, ha sovit klart för dygnet. Då var det precis som det är just nu, pga tänderna, med trean - jag snittade 3-4 timmar sömn PER DYGN. I månader. I år.


Skulle jag börja räkna på min sömnbrist så skulle jag förmodligen bli deprimerad, så jag låter bli. Min toleransnivå för bristen är dock lägre idag vilket innebär att jag, när det väl händer att trean strular på natten, blir helt sänkt. Häromdagen somnade jag rakt upp och ner medan ettan och tvåan fick klara sig själva. Ettan hade lagt sig bredvid och tvåan tittade på TV. Tack gode Gudrun för en fantastiskt klok och rätt självgående treåring och fyraåring. Dom kommer alltid till mig och väcker mig om det är nåt.

Nåväl. La sambo pratade om sovmorgon idag, ja alltså till sig själv. Jag har redan varit vaken i flera timmar och lär inte erbjudas någon sovmorgon. Han tycker nämligen att han förtjänar sådana efter att ha "jobbat hela veckan". Hela veckan motsvarar tre dagar då han är ledig varje torsdag och fredag. Hans klocka ringer runt 6:30, ungefär samma tid som trean somnar om igen efter att ha varit vaken sedan 04:00. Sedan vaknar hon för dagen 07:00. Men visst. Sambon kan behöva sovmorgon. Män verkar onekligen vara ett jävligt svagt folkslag....

/My