Pseudomamman

Lilla trean
18-månaderskontroll igår, 18 månader idag. För att göra en jämförelse kommer här siffrorna för ettan och tvåan i samma ålder, samt deras vikter och längd vi födsel. På så sätt kan man, utan att se deras kurvor, förstå hur trean har dalat.
 
Ettan:
 
Födsel 3740gram och 52cm lång.
18 månader 11,3kg och 80cm lång. (Han var egentligen 17 månader men detta är det närmsta jag kan komma)
 
Tvåan:
 
Födsel 4200gram och 52cm lång.
18 månader 11kg och 81cm lång.
 
Trean:
 
Födsel 3640gram och 52cm lång.
18 månader 9,4kg och 76cm.
 
Trean är alltså ca 2kg lättare och 4cm kortare än sina bröder vid 18 månader trots att hon föddes lika stor som dem. Nu är hon ett barn med snippa så lite lättare och nättare beräknas hon vara men det är ändå en ganska markant skillnad. Hon väger och är lång så som sina bröder när de var 10-11 månader gamla.
 
 
Igår kom rådet då att vi skulle sluta amma trots att en läkare i februari sagt att vi absolut inte behöver sluta amma om vi inte vill. Exakt såhär sa läkaren; "Det finns ingen evidens för att avslutad amning skulle öka på hennes vikt och WHO rekommenderar amning de första två åren för alla människobarn på jorden." Trots det hävdades det nu då att det bästa för oss är att sluta amma så att hon ska börja gå upp i vikt. Notera då att hon vuxit minst en centimeter per månad samt gått upp 600gram sedan december. Hon står inte stilla, alls. Det är 150gram per månad i alla fall. Hon beräknas, av min samt la sambos längd, bli 166cm lång +- på ett spann av 10cm. Är det katastrofalt? Nej, mvh 168cm lång. Hennes farmor är inte längre än så och hennes mormor är 163cm. VAD ska flickebarnet ta av?
 
Spontant tänkte jag när jag satt där initialt glad över både viktuppgång och längdtillväxt att ja nej men då slutar vi väl amma då när jag snabbt slogs ner av att detta var dåliga resultat. Jag är ju ändå inne på att få sova hela nätter och få sova ENSAM. Det är 18 månader vi sovit tillsammans nu med mina bröst framme. Ju mer jag tänkte på det, och ju mer jag tänkte på resterande råd jag fick så som att det skulle vara okej att låta henne skrika på nätterna I NÅGRA VECKOR för att det är så viktigt att sluta amma desto mer känner jag bara att hell no. Aldrig. DET FINNS JU NOLL EVIDENS! Vi säger att jag då slutar att amma och eventuellt låter mitt lilla barn skrika sig till sömns i flera veckor och så går hon inte upp mer i vikt för det... Vad sänder det för signaler till mitt barn att mamma skiter i hennes behov PLUS att vi inte ens får de resultat vi vill ha? För hon äter ju redan nu, alla mål OCH mellanmål. Hon klämde en cheesburgare med pommes igår, två ägg till frukost nu och så frukt på det - vad mer ska rymmas? Jag äter liksom två ägg och blir mätt. Slutar vi tar jag dessutom bort näringstillförsel via amning på ett barn som inte "växer som det ska". För nej, bröstmjölk blir inte magiskt dålig bara för att barnet fyllt ett halvår. Det är en myt som inte stämmer. Bröstmjölken blir snarare än fetare och än bättre för barnet (det som saknas är järn), allt bröstmjölk är skapt till är att anpassas efter barnets behov. Det sker en signalöverföring mellan barnets mun och kroppen vid amning. Det är väl klart att bröstmjölk inte är skit för ett barn äldre än ett år! Det vore ju helt befängt.
 
Så. Jag har ett barn som äter alla mål och dessutom ammar lite på det men som inte dricker välling och/eller äter industruproducerad gröt. Kan det vara där skon klämmer? Kurvorna är baserade på barn som matades mer ersättning på 70-talet. Det är väl klart att ett barn som "bara" ammar och äter vanligt mat (ej industri) inte följer de kurvorna? Dessutom åt båda hennes bröder välling till kvällen vid hennes ålder så jämförelsen dem emellan går inte heller fullt ut att göra. Trean vägrar välling och gröten. Och nej, hon kommer inte att äta den bara för att vi slutar att amma - hon sövs flera gånger per månad av sin far och hon vägrar vällingen även då. Hon har dessutom dragit ner på nattamningen för att sova mer = inget som helst tecken på näringsbrist eller hunger.
 
Jag vet inte. Jag ska nog söka mig till barnläkaren och ta råd därifrån istället. Nästa kontroll är vid två år och jag tänker inte tvinga fram ett amningsstopp. Vi fortsätter med fett i maten och vi fortsätter vara helnöjda med att hon vuxit något galet bra på längden på kort tid, det är faktiskt också tillväxt!
 
/My
 
Marie Jensen

Alltså, ibland blir man bara så trött.. hur svårt är det att förstå att alla inte är stöpta i samma form?jag blev nyfiken och googlade normallängden för kvinnor i Sverige, den är 167.7 cm enligt Wikipedia.. så 166 +- 10 låter väl fullt rimligt? jag har en 8-åring som enligt kurvorna ligger 2 över på längden och 3 på vikten.. att hon gjort det ändå sen hon föddes är nu inte ok längre.. nu ska hon helst gå på diet. Visst hon är kraftig men ändå? Och de vill att HON ska tänka på vad hon äter och hur mycket, för råden nu är att "involvera barnen".. i min värld skriker det bara Hej ätstörningar! Det känns som om allt de ser är mig (=fet) och dömer efter det. De tror alltså Att jag göder henne med skitmat och godis, att jag sen har 3 till som äter samma mat och har "normalvikt" räknas inte..min pinnsmala svägerska har också ett överviktigt barn på samma skola, hon har aldrig fått några råd om att hennes unge ska gå på nån diet.. nåja, mitt i natten och svamligt inlägg, men ändå.. 😊 vill bara säga stå på dig! 👍

Svar: Herregud så förbannad jag blir. Jag hade nog kommit med diverse hot och otrevligheter om någon fått för sig att min åttaåring skulle involveras i någon form av bantning. Aldrig i livet att jag kunnat vara tyst. Livsfarlig väg att gå!

Jag går på känsla här. Mitt barn ska inte skrika sig till sömns. Dessutom läste jag på och bröstmjölken är jättefet och asbra för en ettåring! Det är inte där skon klämmer helt enkelt! :)

Tack för pepp!!
Pseudomamman

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress