Pseudomamman

Hemlängtan

Min ena bror befinner sig i Norrland as we speak och han lägger ut bilder på natur jag är uppvuxen med, natur jag inte sett på flera år.


Han började i Västerbotten där jag har all släkt på min fars sida för att sedan åka hem till Norrbotten där vi är uppvuxna. Jag flyttade från min hemort i Norrbotten år 2004 för att befinna mig några år i Skåne innan  jag flyttade till studieorten i Östergötland år 2007. Sedan vidare därifrån då till Stockholm år 2010. Två (eller tre) gånger har jag åkt "hem" under all denna tid. En sväng till hemorten i Norrbotten och en sväng till släkten i Västerbotten när farmor tråkigt nog somnat in.

Det kommer över mig ibland den där saknade efter naturen. Efter luften. Att kliva av flygplanet i Luleå och dra första andetaget av norrländsk luft är minnesvärt. Speciellt. Skogen är speciell. Minnena av skoterturer, farmor och farfars stuga i Skeutik. Doften av snön. Dialekten jag själv helt förlorat. Ljudet av forsarna och älvarna. Min sambo tror att det är kallt att bada i Torsbyfjärden, han har dock helt missat att bada i en norrländsk älv!

Jag springer inte runt och berättar för människor att jag är norrlänning och det är också ofta nåt människor blir lite förvånade över, jag har som sagt knappt någon dialekt kvar. Det händer att det kommer nåt ord någon annan plockar upp och anmärker på men det är sällan och det blir mer och mer sällan. Jag byter dialekt till där jag är/den jag pratar med. Är faktiskt en ganska irriterande och pinsam grej... Alla dessa år borta från norr har gjort att det enda som utmärker mig som norrlänning försvunnit. Jag kan dock inget göra åt saken. Skulle jag börja prata norrländska skulle jag behöva fejka det idag, och det känns mycket skumt.

Mina barn är alltså 50% norrlänningar och jag hoppas på att en dag få ta med dom upp för skoterfärder och naturupplevelser. Jag vill att dom också ska minnas doften av snön och känslan av luften. Jag vill att dom också ska ha minnen av skogen och bergen. Att kunna stå på ett berg och titta ut och bara se skog, inget alls annat. Jag vill ge dom ljudet av forsen i minnet. Jag hoppas på att en dag själv kunna äga en stuga där uppe att åka till på semester.

Näe. Min bror gjorde det banne mig inte lätt att vara norrlänning på rymmen just nu!

/My med längtan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress